Στην κατάμεστη από προσκεκλημένους αίθουσα εκδηλώσεων του «Ιανού» Θεσ/νίκης, παρουσιάστηκε με επιτυχία την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου το βιβλίο της συμπολίτισσάς μας φιλολόγου Ευφροσύνης Καγιάρα – Περδικάκη «Νεοελληνικός Λόγος» για την Α΄, Β΄και Γ΄Λυκείου, Εκδόσεις «ΖΗΤΗ» (σελίδες 462 και 78 σελίδες σε pdf), 2017.
Το περιεχόμενο του βιβλίου και την αντίστοιχη βιβλιοκρισία παρουσίασε η δραστήρια και άξια φιλόλογος από τη Λαμία Ελένη Κραββαρίτου- Ντελή. Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά ο Στυλιδιώτης φυσικός Λάζαρος Ανεστίδης, μέλος της πολιτιστικής ομάδας ΕΛΜΕ Φθιώτιδας και η επίσης Στυλιδιώτισσα μουσικολόγος- μουσικοπαιδαγωγός Κατερίνα Κωνσταντίνου.
Διαβάστηκαν αποσπάσματα από κριτικές του βιβλίου: του τ. πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Μπαμπινιώτη και των καθηγητών Ηλία Μπεριάτου και Ν. Παπαδόπουλου των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας και Κρήτης αντίστοιχα. Ακούστηκαν, επίσης, ποιητικές « νότες» βιβλιοκριτικής σε στίχους Δημήτρη Καραθεοδώρου, καταξιωμένου φιλολόγου από τη Στυλίδα και προβλήθηκε δραματοποιημένο θεατρικό απόσπασμα από το έργο του Μάριου Πλωρίτη «Μπρεχτ και Χίτλερ», βιντεοσκοπημένο στη Μαρτυρική πόλη της Υπάτης, υποδυόμενος τον ρόλο του Χίτλερ ο ηθοποιός Κώστας Μέρας από τη Μακρακώμη.
Από τη Φθιώτιδα συμμετείχαν ως συντελεστές της εκδήλωσης και οι: Εβελίνα Μουστάκα, επιστημονική συνεργάτης του Δημάρχου Στυλίδας κ. Απόστολου Γκλέτσου ως εκπρόσωπός του, η μαθηματικός Λεμονιά Ραχιώτου, ο φιλόλογος Λεωνίδας Πλατανιώτης και ο πρωτοετής φοιτητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Μάριος Μαντές. Ακόμη την παρουσίαση του βιβλίου στήριξαν οι φιλόλογοι Λένα Παπαντωνίου και Ευαγγελία Φλέγγα, η φυσικός Βίκυ Καραμήτα και ο δικηγόρος Γιώργος Ντελής, τ. Δήμαρχος Λαμιέων.
Από τη Θεσ/νίκη συμμετείχαν οι : Ζέφη Αλκαλάι, ζωγράφος και σκιτσογράφος, ο Άκης Μούτσης, μέλος του Προεδρείου του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας, η Ελένη - Ελλάς Μούτση, πρωτοετής φοιτήτρια του ΑΠΘ και οι με Φθιωτική καταγωγή: Ευάγγελος Περδικάκης, στρατιωτικός γιατρός, Βάσια Περδικάκη, μελετήτρια του μάρκεντιγκ της Εθνικής Τράπεζας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο βουλευτής Φθιώτιδας και πρ. Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο πρ. βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Γαλαμάτης, ο πρ. πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και νυν δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος, η Διευθύντρια του Δικτύου Καταστημάτων Βορ. Ελλάδος της Εθνικής Τραπεζας Ναζίδου Αναστασία, ο πανεπιστημιακός καθηγητής του ΑΠΘ Βασίλης Φούκας, η συγγραφέας – ποιήτρια Σοφία Χρήσταινα, εκπρόσωπος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας, γιατροί, εκπαιδευτικοί, τραπεζικοί, δημοσιογράφοι κ.α.
Για την αξία και την ανθεκτικότητα της Ελληνικής Γλώσσας μίλησε στην προλογική της τοποθέτηση η φιλόλογος και συγγραφέας του βιβλίου:
[…..] Η γλώσσα υπήρξε το βασικότερο μέσο για τη συγκρότηση και την οργάνωση των ανθρώπινων κοινωνιών. Είναι το εργαλείο – κλειδί για την ανάπτυξη της σκέψης. Η γλώσσα διαμόρφωσε και διέπλασε τον άνθρωπο από μονάδα απλής ύπαρξης σε μονάδα νόησης. Ο διαρθρωμένος λόγος, επομένως, έχει τη δύναμη να καθορίσει το «είναι» του ανθρώπου και να τον μετατρέψει από ατομικότητα σε προσωπικότητα.
Σε ό,τι μάς αφορά, η Ελληνική Γλώσσα είναι η περισσότερο καλλιεργημένη στον κόσμο. Οι δυνατότητες που προσφέρει στους χρήστες της είναι μοναδικές. Όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, βέβαια, εξελίσσεται. Έτσι και η γλώσσα μας προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες και αποκτά ευλυγισία. Η Ελληνική Γλώσσα έχει απέραντη δύναμη και μεγάλη ανθεκτικότητα. Σύμφωνα με τον διακεκριμένο Γλωσσολόγο Γιώργο Μπαμπινιώτη, έχει δύναμη ζωής προφορικού λόγου 40 αιώνες και συνέχεια γραπτού λόγου 28 αιώνες.
Η γλώσσα μας είναι ενιαία και διαχρονική. Ο Γιώργος Σεφέρης το επιβεβαιώνει: «Κοιτάξτε πόσο θαυμάσιο πράγμα είναι να λογαριάζει κανείς πως, από την εποχή που μίλησε ο Όμηρος ώς τα σήμερα, μιλούμε, ανασαίνουμε και τραγουδούμε με την ίδια γλώσσα!».
Η Ελληνική Γλώσσα είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας:
1ον. Ενισχύει την εθνική μας ομοιογένεια και σφυρηλατεί την ιστορική μας συνέχεια.
2ον . Πιστοποιεί τη γνησιότητα της φυλής μας και αποτρέπει την πολιτιστική μας αλλοτρίωση.
3ον. Συμβάλλει στην ανάπτυξη του Ελληνικού πολιτισμού, δικαιώνει την προσφορά μας στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό και ισχυροποιεί την παρουσία μας στον σύγχρονο κόσμο
Για τους λόγους αυτούς έχουμε ηθικό χρέος να την διαφυλάξουμε. Πρέπει να ενστερνισθούμε την έγνοια του Οδυσσέα Ελύτη, όπως εκφράζεται στο «Άξιον εστί»:
«Τη γλώσσα μού έδωσαν Ελληνική,
το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου.
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου….».
Καρπός, λοιπόν, αυτής της έγνοιας είναι και το παρόν βιβλίο, που πηγάζει από την αγάπη μου για τη μητρική μας γλώσσα.